Festaften

Haugesund Billedgalleri, Erling Skjalgssons gate, Haugesund, Norge. kl. 19:00
Billettpris: 250

Programmet åpner med Fartein Valens Fiolinsonate fremført av Ingvild Habbestad, fiolin, og Joachim Kwtzinsky, klaver. Dette overgangsverket til Fartein Valen har satt dype spor i lytterne under festivalen. Det er forankret i den romantiske perioden samtidig som det peker fremover. På denne måten konkretiseres festivalens ønske om å få frem Valens nybrottsarbeid som komponist. Grunnfestet i perioden før, går han videre og bringer den klassiske tradisjonen videre. Overskriften på festivalen er «Fra klassisk harmoni til harmonisk anarki». Dette uttrykket må forstås ved at han var en banebryter. Valen ville ikke kopiere gamle mestre. Å videreutvikle sin egen tradisjon krever en anarkistisk holdning til vedtatte tankemønstre. Fartein Valen lyktes med dette som estetisk anarkist. Etter Valens fantastiske fiolinsonate, overtar Venezianerne sammen med Terje Nordby. Tilbring 1,5 time denne lørdagen sammen med fantastiske utøvere som er i storslag! Rammen er Haugesund Billedgalleri – et perfekt lokale for denne typen formidling.


Joachim Kwetzinsky er en fremtredende og allsidig norsk pianist. Han har sin diplomutdannelse fra Norges musikkhøgskole hvor han studerte med Einar Steen-Nøkleberg og Liv Glaser, og han har tidligere også studert hos Jiri Hlinka ved Barratt Due musikkinstitutt.

I 2009 mottok han Robert Levins Festspillpris etter en konsert med Arve Tellefsen på Lysøen i Bergen, og i 2002 var han prisvinner i den internasjonale Concours Grieg. I 2004 vant han konkurransen om Rikskonsertenes treårige lanseringsprogram INTRO-klassisk, hvor han ble berømmet for sitt profilerte programvalg, sin imponerende oversikt over og forming av det musikalske stoffet, og for stor virtuositet og usentimental følsomhet i framføringen.

Kwetzinsky har gitt konserter i de skandinaviske land, Frankrike, Italia, Spania, Hellas, Østerrike, Tyskland, Nederland, Island, Tsjekkia, Litauen, USA, Kina, Oman, Bangladesh, Jordan, Sudan, Libanon og Russland, og han har deltatt som solist på en rekke festivaler, bla. på Festspillene i Bergen, Festspillene i Nord-Norge, Nordland musikkfestuke, Ultima, Christmas at the Kremlin og Wörthersee Classics.

Han har urfremført over 30 verker av norske og utenlandske komponister. I 2010 utkom hans første solo-cd «Polyphonic Dialogues» med musikk av Sjostakovitsj og Shchedrin på plateselskapet 2L, og han medvirker også med Johannes Martens i Elliott Carters cellosonate på cd-en «Figments and Fragments» på samme selskap. I 2013 utga han en cd med piano- og kammermusikk av Marcus Paus på plateselskapet Aurora. Han besøkte minifestivalen vår i 2017 der han begeistret publikum i konsertene i Valenheimen og i Valestrand kulturkyrkje.

Mysterier, myter og karneval

Festaften i Haugesund Billedgalleri blir en tøyelig underholdningstime med utgangspunkt i barokkmusikk og byen Venezia i en tid med en rivende utvikling og et blomstrende kulturliv og folkelige innhogg i den klassiske formidlingen. En tid da karnevalet og teaterformen Commedia dell’arte oppsto. Publikum får med seg musikk, historiefortelling og overraskelser.

Utøverne ønsker at rikdommen i barokkmusikken i alle dens avskygninger kan, om den presenteres uhøytidelig og med de rette forutsetningene, gi en fornøyelig og ”ny” opplevelse av klassisk musikk – og dessuten bidra til kulturhistorisk opplysning. Det viktigste formålet er å formidle GLEDEN i musikken.


 

Terje Nordby
Dramatiker, historieforteller, mytolog. Tramteatrets forfatter og mannen bak Mytekalenderen på NRK P2. Han har formidlet fortellingene bak musikken med Kringkastingsorkestret, Oslofilharmonien, Bergenfilharmonien, Barokksolistene og Oslo Kammerorkester og har foredratt om Musikkens mytologi på Barratt Dues Musikk-institutt og Den Nasjonale Scene.

https://no.wikipedia.org/wiki/Terje_Nordby

 

 


Ingvild Habbestad
Mastergrad ved Norges musikkhøgskole våren 2008, etter studier med Peter Herresthal. Orkesterdiplom frå Kungliga Musikhögskolan i Stockholm, med stipendiatplass i Kungliga Filharmoniska Orkestern og Sveriges Radios Symfoniorkester. Høsten 2008 ble hun ansatt i Den Norske Opera & Balletts orkester. I 2010 vant hun prøvespill både i Kringkastingsorkesteret (KORK) og Oslo-Filharmonien. Hun gjennomførte et halvt år i begge orkestrene før hun i juni 2011 valgte å takke ja til stillingen i KORK.

https://tv.nrk.no/serie/kork-hele-landets-orkester/MKMF63000015/11-04-2015#t=35m33s

 

 

 

 

 


Ingeborg Christophersen

Allsidige Ingeborg har studert ved Conservatorium van Amsterdam og Syddansk musikkonservatorium. Sine mastergrader har hu tatt i blokkfløyte tidligmusikk og cembalo. Ingeborg er ettertraktet solist med oppdrag for mange barokkorkestre, Operaorkestret, Ukrainas nasjonale symfoniorkester og Kringkastingsorkestret m.fl. For Rikskonsertene har hun prosjekter i Norge og Bangladesh. Hun har vært musiker og skuespiller i Salong på Nationaltheatret og solist i Vivaldi-konserter i Jo Strømgrens ballett Årstidene i Den Norske Opera. Hun har mottatt Norsk Tonekunstnersamfunds ærespris Årets Musiker.
I 2006 deltok hun i Kjempesjansen på NRK1

https://www.nrk.no/video/PS*128192

 

 

 

 

 

Erlend Habbestad

Erlend Habbestad — cello (f. 1983) har studert ved Norges Musikkhøgskole og Kungliga Musikhögskolan i Stockholm. Han fullførte sin mastergrad ved NMH i 2009 etter studier med Prof. Truls Mørk. Erlend jobbet som freelancemusiker 2007-2014 og spilte jevnlig i bl.a. Kringkastingskorkesteret, Oslo Filhamoniske Orkester og Det Norske Kammerorkester. Siden 2014 er han ansatt i Operaorkesteret.

 

 

 

 

 

 


Jadran Duncumb
Jadran er en norsk/engelsk/kroatisk gitarist og luttist. Han har spilt solo med Kringkastingsorkestret, London Mozart Players og BBC National Orchestra of Wales. Han har vært utøver med ledende ensembler som The English Baroque Soloists, I Fagiolini, Ensemble Diderot og The International Baroque Players. Han har også vært medlem av Emsemble Amaranthos and spilt fast for The English Touring Opera. Hans duo med fiolinisten Kinga Ujszàszi fikk “Emerging audience prize” for sitt Assassini, Assassinati-program. Med Ensemble Diderot gjorde de to den første innspillingen av Antonio Montanaris fiolinkonserter (Audax Records) i 2015.

https://www.youtube.com/watch?v=Al70sJmoT-0

 

 

 


Joakim Nordin
Joakim avla kandidateksamen ved Norges musikkhøgskole i 1990. Siden 1991 har han vært ansatt som soloslagverker i Kringkastingsorkestret. I tillegg til arbeidet som orkestermusikar har Joakim bred erfaring som perkusjonist i alt fra avantgard, ny musikk, via  jazz til rene rockeband.

https://www.youtube.com/watch?v=vU7_ps3Wea8


Kjøp billett