Poetisk tale

Sveio kyrkje, Sveiogata, Sveio, Norge. kl. 19:30
Billettpris: 250

Solveig Slettahjell trenger knapt noen presentasjon. Hun er en av våre fremste og mest anerkjente sangere og har gjennom ti år som plateartist satt tydelige spor hos både publikum og presse over hele verden. Hun er på god vei mot å bli allemannseie i norsk musikk, og synger for et stadig voksende publikum. Det er gått flere år siden suksessalbumet ”Tarpan Seasons” og nå er Solveig Slettahjell endelig aktuell med nytt album. Da er albumet Solveig Slettahjell har gledet seg til i lang tid klart. Sammen med pianist Morten Qvenild har hun plukket ut egne favoritter fra musikkhistorien til et album som blir intimt, nært og veldig veldig vakkert!

Solveig Slettahjell har alltid sunget, og har gjennom årene befattet deg med et bredt utvalg sjangere, først og fremst jazz og jazzrelatert musikk, men også mye musikk fra singer/songwriter- tradisjonen. I tillegg er det nære forholdet til norske salmer og amerikanske spirituals fra oppveksten fortsatt klart tilstedeværende i uttrykket hennes. Hun og medmusikerne skriver det meste av sin musikk selv, men Slettahjell anser først og fremst seg selv som sanger – noe hennes publikum gjenkjenner i hennes personlige og sterke tolkninger både av egen og av andres musikk. Som få andre greier hun å gjøre alt hun synger til sitt eget. Om det er originalkomposisjoner, popklassikere, viser, gamle spirituals eller julesanger er Slettahjells stemme en krystallklar og personlig avsender.

Slow Motion Orchestra (tidl. Quintet) har vært Slettahjells hovedprosjekt siden første konsert sammen på Osloklubben ”Blå” i 2001. Opptak fra denne konserten ble også debutalbumet ”Slow Motion Orchestra”. Siden den gang har Slow motion-prosjektet gitt ut totalt seks album, noe som har resultert i én Spellemannspris og to nominasjoner. Siden starten i 2001 har de drevet utstrakt turnévirksomhet, hovedsaklig i Norge/Europa, men også Chile, USA, Russland, India og Pakistan. Det sjette og nyeste albumet fra Slow Motion Orchestra, “Tarpan Seasons”, kom høsten 2009. Dette albumet ble til som en del av Solveig Slettahjells kritikerroste bestillingsverk til Vossajazz april 2009. Den påfølgende turneen gikk sin seiersgang over hele landet og i fjor ble hele 6 uker i Europa unnagjort. Ved siden av arbeidet med Slow Motion Orchestra ga Solveig Slettahjell ut julealbumet ”Natt i Betlehem” sammen med Tord Gustavsen og Sjur Miljeteig i 2008. Hun bidrar også på albumene ”Go’ Natt” (2009) og ”Sorgen Og Gleden – Hkh Kronprinsesse Mette-Marits Utvalgte Salmer”(2008)@

I prosjektet «Poetisk tale» er Solveig Slettahjell og Vertavokvartetten i sentrum, og under og over og rundt dem går gitaristen Stian Westerhus, perkusjonisten Helge Norbakken og tangentmannen Kjetil Bjerkestrand i hver sin bane som om de fem kvinnene utgjorde en egen planet i universet. Bli med til et lydlandskap med en høyde og dybde du knapt har hørt, med tekster som kaster deg ned i mysteriers avgrunn og et musikalsk uttrykk som gjør alle sjangerbetegnelser irrelevante.

Diktene er skrevet av Gunvor Hofmo, Jon Fosse, Arnold Eidslott og Arnfinn Haram. Øivind Varkøy har skrevet melodiene, og Kjetil Bjerkestrand har arrangert for strykere og kastet ut en god kombinasjon ideer og frihet til de øvrige musikerne, seg selv inkludert.

Tittelen «Poetisk tale» refererer til de ni nådegaver Paulus omtaler i Første Korinterbrev, som alle skal være til oppbyggelse, formaning og trøst. Blant disse finner vi visdom, kunnskap, tungetale og profetisk tale. Komponisten Øivind Varkøy fremsetter gjennom dette prosjektet en påstand om at Paulus må ha glemt en tiende nådegave, ettersom poesi – eller poetisk tale – burde høre hjemme i samme divisjon som de andre.

Diktutvalget Øivind Varkøy har gjort til dette albumet er hentet fra de fire dikternes mest eksistensielle produksjon. Vi hører bl.a. Hofmos dikt ”Gud gjemmer” og ”Jeg kjenner ingen ord mer”, Jon Fosses ”Dette eine” og ”Noko anna”, Arnold Eidslotts ”David i hulen” og Arnfinn Harams ”Eit større land”.

Kjetil Bjerkestrand er en norsk musiker, komponist, arrangør og plateprodusent. Han har arrangert musikk for mange velkjente artister både nasjonalt og internasjonalt. Bjerkestrand har også laget musikk til flere filmer og TV-serier. Kjetil Bjerkestrand ga i 2010 ut sitt første egentlige solo-album; Piano Poems på Kirkelig Kulturverksted.K.B. komponerte i 2012 bestillingsverket Memento Mori, som ble urframført under Olavsfestdagene i Trondheim 29/7 2012.I 2014 var han komponist og hadde det musikalske ansvaret for Peer Gynt på Gålå. Siden 2010 har K.B. hatt et tett samarbeid med Keith Emerson og arrangerer hans musikk for symfoniorkester. Likedan har han et lignende samarbeid med Dhafer Youssef og Dee Dee Bridgewater.

 

Stian Westerhus er en norsk musiker (gitar), kjent for sin eksperimentelle spillestil.

Han har bachelorgrad i jazzstudier fra Middlesex University under Stuart Hall, samt mastergrad fra Jazzlinja (NTNU) (2005). Westerhus er sentral på en rekke plateutgivelser. Sammen med Sidsel Endresen vant han Spellemannprisen 2012 i klassen jazz for albumet Didymoi Dreams. Foran Spellemannprisen 2016 var han nominert i to priser: åpen klasse for Amputation og samtid for Crepuscular Hour sammen med Maja Ratkje og flere.

 

 

Helge Andreas Norbakken er en norsk musiker med slagverk og perkusjon som hovedinstrument, kjent for sitt samarbeid med artister som Mari Boine, Jon Balke  Kari Bremnes, Maria Joao, Karl Seglem, Becaye Aw, Miki N´Doye, Jovan Pavlovic og Anne Wylie.

Han er utdannet ved Trøndelag musikkonservatorium i Trondheim, Jazzlinja (1984-88), og er en av de mest anerkjente skandinaviaske perkusjonistene. Han startet sin utøvende karriere med å spille på internasjonale arenaer i Mari Boine Band. Etter dette har han turnert og spilt inn plater med Maria Joao, Jon Balke, Kari Brenmes, Ayub Ogada og flere norske og internasjonale musikere.

Etter å ha jobbet med arv-musikk på Mari Boines turer, spilte han live med Ayub Ogada (i trio med Giovanni Amigheti) og med storband.


Kjøp billett